Legea pune in centrul sau elevul si studentul
Studenţii sunt consideraţi parteneri ai instituţiilor de învăţământ superior şi membri egali ai comunităţii academice. Drepturile, libertăţile şi obligaţiile studenţilor sunt cuprinse în Codul drepturilor şi obligaţiilor studentului, propus de asociaţiile studenţeşti şi adoptat de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului prin ordin de ministru. Asociaţiile studenţilor prezintă public un raport anual privind respectarea Codului.
Studentul-doctorand de la forma de învățământ zi beneficiază de recunoașterea vechimii în muncă și specialitate și de asistență medicală gratuită. Studentul-doctorand poate desfășura activități didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4-6 ore didactice pe săptămână, fără plata contribuțiilor datorate la asigurările sociale de stat, la asigurările pentru șomaj, la asigurările sociale de sănătate și pentru accidente de muncă și boli profesionale. În cazul în care activitățile didactice depășesc acest nivel aceștia vor fi remunerați, cu respectarea drepturilor și obligațiilor ce revin salariatului, în conformitate cu prevederile Codului muncii.
Toți studenții vor fi înregistrați în Registrul Matricol Unic al Universităților din România, document oficial protejat legal. Registrele matricole ale universităţilor devin parte a RMUR, asigurându-se un control riguros al diplomelor.
Studenţii au dreptul să înfiinţeze, în instituţiile de învăţământ superior, publice sau particulare, ateliere, cluburi, cercuri, cenacluri, formaţii artistice şi sportive, publicaţii, conform legii.
MECTS va colabora în dezvoltarea învăţământului superior cu federaţiile naţionale studenţeşti, legal constituite, şi se va consulta permanent cu acestea. Studenții pot participa la acțiuni de voluntariat, pentru care pot primi un număr de credite, în condițiile stabilite de Carta universitara.
Studenţii beneficiază de un sistem de împrumuturi bancare pentru efectuarea studiilor, garantate de stat, pe baza unei hotărâri de guvern. Împrumuturile pot acoperi taxele de studii şi costul vieţii pe perioada studiilor. Statul va acorda credite cu dobândă preferenţială pentru studenţii din mediul rural sau aparţinând unor grupuri dezavantajate, stimulând accesul la învăţământul superior şi asigurând astfel egalitatea de şanse. Absolvenţii care vor practica profesia minim 5 ani în mediul rural vor fi scutiţi de plata a 75% din împrumut, această parte fiind preluată de stat. Statul garantează împrumuturile bancare dintr-un fond constituit în acest scop. În timpul anului școlar, studenții beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, feroviar și naval. Studenții orfani sau proveniți din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru categoriile de transport stabilite prin ordin al ministrului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. Studenții beneficiază de gratuitate pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituții publice în limita bugetelor aprobate.
În structura de conducere a facultății există un procent de 75% cadre didactice și 25% studenți. Senatul universitar este compus din 75% personal didactic și de cercetare și 25% reprezentanți ai studenților.